Viëtnam
Garnalenloempiaatjes met dipsaus
Gesmoorde zoetzure hamlappen


Garnalenloempiaatjes met dipsaus

Opmerking vooraf:
Traditioneel wordt er voor dit recept zoetwatergarnalen gebruikt die dunne schalen hebben. Als u zoet- of zoutwatergarnalen met dunne schalen kunt vinden, kunt u ze ongepeld laten, en als ze gaar zijn zullen ze knapperig en smakelijk zijn.
Deze loempiaatjes kunt u van tevoren klaarmaken en later in een warme oven opwarmen.

Nodig voor ca. 40 stuks:
nuoc cham-dipsaus (zie hieronder) - 500 g middelgrote garnalen, staarten en poten afgeknipt, in hun geheel (als ze dunne schalen hebben) of gepeld - 2 theelepels versgemalen zwarte peper - 40 driehoekige rijstvellen (verkrijgbaar bij toko) - 2 theelepels azijn - 5 grote lente-uien, in de lengte doormidden gesneden en vervolgens in stukken van 6 cm gesneden - arachideolie of slaolie om te bakken

Bereid de nuoc cham-dipsaus en zet hem apart.
Doe de garnalen in een kom en bestrooi ze met peper. Breek de garnalen een voor een om ze recht te buigen. Meng de azijn in een klein kommetje mat ca. 3/4 dl water. Bestrijk ca. 10 rijstvellen met de azijnoplossing en spreid ze uit op het werkvlak om ze een paar minuten zacht te laten worden. Trek voorzichtig een van de rijstvellen los van het werkvlak, leg het met de punt van u af en leg een garnaal op 2 cm van de onderkant van het rijstvel. Leg er een paar stukjes lente-ui naast en klap de kant van het rijstvel die naar u toe ligt, strak over de garnaal heen. Klap de zijkanten naar binnen en vouw ze stevig dicht. Rol het pakketje stevig op, eindigend met de punt van de driehoek. Ga verder met de resterende rijstvellen en vulling.
Verhit 1 cm olie in een grote koekenpan tot 175°. Bak de garnalenloempiaatjes met een paar tegelijk totdat ze goudbruin zijn, ca. 5 minuten per kant. Pas de warmte zo aan dat de olie op deze vrij lage temperatuur blijft, anders barsten de rolletjes open. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
Serveer heet of op kamertemperatuur met de nuoc cham-dipsaus.

Nuoc cham-dipsaus
De belangrijkste van alle sausen uit Vietnam

1-2 kleine lomboks, of 2-4 theelepels chilivlokken (toko) - 1 eetlepel blanke azijn, verwarmd - 125 ml vissaus (nuoc mam, verkrijgbaar in toko) - 3/4 dl vers limoensap - 1 klein worteltje, fijngeraspt, uitgespoeld en drooggeknepen - 2 teentjes knoflook, fijngehakt - 100 g suiker

Als u gedroogde chilivlokken gebruikt, week deze dan ca. 2 minuten in een kommetje met de verwarmde azijn. Voeg de vissaus, het limoensap, de wortel, knoflook en suiker toe. Roer ca. 4 dl warm water door de saus tot de suiker is opgelost. Serveer de saus op kamertemperatuur.
Blijft in de koelkast in een afgesloten pot 3 dagen goed.

Terug naar de bovenkant van deze pagina



Gesmoorde zoetzure hamlappen

500 g hamlappen - 6 eetlepels sojaolie - 1 bos lente-uitjes - peper en zout - 2 eetlepels bruine suiker - 2 eetlepels nuac mam (Vietnamese vissaus) - 1 eetlepels limoensap - 1 handvol korianderblaadjes - 200 g taugé - 4 teentjes knoflook - 250 g mihoen

Snijd het vlees in reepjes en doe ze in een kom. Pers de knoflook en meng deze met de helft van de olie, het limoensap, de vissaus en de helft van de suiker. Zet hierin het vlees te marineren gedurende 1 uur. Maak intussen de lente-uitjes schoon en snijd ze in stukjes. Verhit de rest van de olie in een pan en bak hierin het drooggedepte vlees aan alle kanten bruin. Voeg wat kokend water toe; breng op smaak met zout, peper en suiker en laat het vocht op een laag vuur langzaam verdampen. Kook intussen de mihoen volgens de gebruiksaanwijzing.
Roer tenslotte de lente-uitjes en de taugé door het vlees en bestrooi op het laatste moment met de korianderblaadjes, Serveer met de mihoen en garneer met limoenplakjes.

Opmerking: Dit vleesgerecht kan ook met rijst worden geserveerd.

Terug naar de bovenkant van deze pagina


Terug naar Koken met Floor