Diverse Romans


De boeken die je op deze pagina aantreft kan ik van harte aanbevelen! Ze zijn zéér de moeite van het lezen waard. De volgorde is niet alfabetisch en ook niet naar voorkeur maar meer zoals ze in mijn hoofd opkwamen. Hoewel, ik loop wel wat achter en moet binnenkort weer wat boeken toevoegen, en schrijvers (Rasha Peper b.v.)

KAPITEIN CORELLI'S MANDOLINE van Louis de Bernières

Genoten heb ik van dit boek. Een liefdesgeschiedenis die zich afspeelt op een Grieks eilandje tijdens en na de tweede wereldoorlog maar die liefdesgeschiedenis is slechts onderdeel van een groot geheel. Diverse verhaallijnen lopen door het boek en je leeft mee met de vele kleurrijke figuren. Ook het oorlogsgeweld wordt beschreven, het verraad, de willekeur. Toch overheerst de warmte in het boek. Het is lyrisch en boeiend en laat je niet los. En dan het verrassende slot... Echt een boek dat je iedereen die je kent onder de neus zou willen duwen!!! Zijn nieuwste boek "Vogels zonder vleugels" staat nog ongelezen in mijn kast. Dat houd ik voor mezelf tegoed...

LATEN WIJ AANBIDDEN van Anne-Marie MacDonald
Een prachtig boek waarin je je helemaal opgenomen voelt. Het is spannend, angstaanjagend, meeslepend, aangrijpend. Dit boek heeft me een behoorlijk stuk nachtrust gekost. Het is het verhaal van de familie Piper. Rond 1900 schaakt James Piper zijn jonge bruid Materia (12) en wordt daardoor verbannen naar een huis op een klif in Cape Breton Island, Canada. Ze krijgen kinderen, dochters en er gebeurt van alles. Toeval, geen toeval? Geloofwaardig neergeschreven in elk geval. De kinderen moeten zich zien te redden, te handhaven in het gezin en het dorp. Ze zijn als het ware tot elkaar veroordeeld. De oudste, Kathleen, is vaders lieveling en heeft een prachtige stem. Ze vertrekt naar New-York om er te gaan studeren. De tweede dochter, Mercedes, werpt zich op het geloof en probeert daarin alles te rechtvaardigen, vooral hetgeen ze zelf doet. De derde dochter, Frances, handhaaft zich door leugens, door fantasie, door geëxalteerd zijn. Zij is een buitenbeentje, maar een schitterend personage. En dan is er Lily, kreupel, zachtaardig, geliefd, die tenslotte de geheimen van de familie ontrafelt.
Iets over de gebeurtenissen op zich te vertellen zou zonde zijn. Dat haalt de charme van het verhaal. Ik zou zeggen: lees het en geniet. Ik ben inmiddels ook heel benieuwd naar "De kraaien zullen het zeggen", haar nieuwste, maar daar wil ik nog een poosje vooraf van genieten, zonder het te lezen.

GESLOTEN HUIS van Nicolaas Matsier
Een ontroerend geschreven, autobiografische roman. De moeder is gestorven en de drie overgebleven kinderen moeten het huis leegruimen. Bij de hoofdpersoon komen allerlei herinneringen boven, waardoor hij zichzelf, zijn ouders en zijn leven, waaronder een periode van waanzin, beter gaat begrijpen. Het lijkt misschien een wat somber onderwerp maar het is een bijzonder mooi boek.

DE VERBORGEN GESCHIEDENIS van Donna Tartt
Dit boek heeft meer dan een jaar in mijn boekenkast gestaan zonder dat ik het gelezen heb. Eerlijk gezegd trok het onderwerp me totaal niet aan. Het gaat over een jongen, die Grieks gaat studeren en opgenomen wordt in een groepje excentrieke studenten, dat, naar later blijkt, een plaatselijke boer heeft vermoord. Als hij eenmaal in vertrouwen is genomen groeit ook bij hem het besef dat de enige medestudent uit het groepje, die het geheim zou kunnen verraden, moet worden geëlimineerd.
Donna Tartt heeft tien jaar, vanaf haar achttiende, op een klein kamertje aan dit boek geschreven. Toen ik me uiteindelijk door mijn dochter liet overhalen in dit boek van 528 pagina's te beginnen, had ik het in een paar dagen uit, gelezen tot diep in de nacht, waarna ik het met een zucht van spijt dichtklapte. Er is geen zin in dit boek die niet mooi is. Een aanrader. En dan "De kleine vriend", haar tweede roman, net zo goed als de eerste, hoewel met een heel ander onderwerp. De traagheid van Louisiana... prachtig beschreven. En wie zou die 'kleine vriend' wel zijn? Ik denk dat ik het weet...

ZIJDE van Alessandro Baricco
Een prachtig poëtisch boekje, bijna een gedicht. Mooi van binnen en mooi van buiten. Zinnen die steeds herhaald worden tot ze bijna zingen: "Ze had geen oosterse ogen en het gezicht van een meisje". Heel bijzonder.

PAULA van Isabel Allende
"Paula" begint met de volgende woorden: "Luister, Paula, ik ga je een verhaal vertellen, zodat je je niet zo verloren voelt als je wakker wordt". Deze woorden schrijft Isabel Allende in december 1991 aan het ziekbed van haar dochter, die in coma ligt. Ze kan haar niets meer geven dan haar herinneringen, die ze opschrijft in de vele uren, die ze wakend doorbrengt. Anderhalf jaar lang. Een fascinerend en aangrijpend boek, want Isabel Allende was de nicht van de Chileense president Allende en heeft een turbulent leven geleid. Ondanks de tragiek is het ook humoristisch en mystiek. Heel mooi.
Ook haar andere boeken zoals: Het huis met de geesten, Eva Luna, Het oneindige plan e.d. zijn de moeite waard. Maar lees vooral "Paula".

DE HONDERD GEHEIME ZINTUIGEN van Amy Tan
Moeilijk om hier iets over te schrijven. Het boek gaat over twee Chinese (half)zusjes. De een, Olivia, is volledig in Amerika opgegroeid en een rasechte Amerikaanse; de ander, Kwan, komt als Olivia vijf jaar is, als zeventienjarige in haar leven en is opgegroeid in China. Olivia wil dit Chinese zusje helemaal niet, maar de liefde van Kwan voor haar is oneindig en absoluut. Kwan heeft "yin-ogen" en kan daarmee geesten zien, zij is zich bewust van (haar) reïncarnatie. Hierdoor ontstaat een verhaal in een verhaal. "...Niet vertellen Libby-ah, is geheim...". Maar Libby-ah wijst Kwan met haar liefde af, ervaart haar als lastig. Het huwelijk van Olivia en haar man Simon dreigt te mislukken. Toch belandt ze door toeval met Simon en Kwan in China. En tenslotte leert Olivia wat liefde (en verdriet) is! Mooi. Een boek dat pure emotie is, dat je in één adem uitleest en niet weg wilt leggen.
Andere boeken van Amy Tan zijn: De vreugde- en geluk club (haar debuut) en De vrouw van de keukengod. Ook mooi.

BOY van Roald Dahl
Roald Dahl is een legende! Zowel zijn kinderboeken: De Griezels, Heksen, De GVR, Mathilda, Sjakie en de Chocoladefabriek e.d. zijn het lezen meer dan waard, ook voor volwassenen. Zijn verhalenbundels: M'n liefje, mijn duifje. Gelijk oversteken. Over en sluiten. e.a. blinken uit door hun humor, horror en verrassende ontknopingen. Zijn roman Oom Oswald kon mij echter nooit bekoren. "Boy" is autobiografisch en beschrijft zijn jeugd tot hij piloot werd in de tweede wereldoorlog. Roald Dahl placht te schrijven in een speciaal voor hem gemaakt spartaans hutje in de tuin. Hij zat dan in een armstoel, waarin uit de rugleuning een gat was gesneden, zodat zijn pijnlijke rug nergens tegenaan zou rusten, met zijn gele schrijfblok op schoot. Samen met zijn vrouw Felicity schreef hij ook een kookboek: Aan tafel met Roald Dahl , dat na zijn dood in 1991 verscheen. Lees alles van Roald Dahl behalve Oom Oswald.

NEVELEN VAN AVALON van Marion Bradley
"Nevelen van Avalon" is een van mijn lievelingsboeken, ook zo'n lekkere dikke pil. Het gaat, simpel gezegd, over de beroemde koning Arthur en zijn ridders van de Ronde Tafel, maar dan beschreven vanuit het standpunt van de vrouwen, die hierin zo'n grote rol speelden. Mytisch verteld, prachtig. Je wilt steeds meer en meer weten over al die ridders, hun vrouwen, Merlijn; maar ja, tenslotte is het boek toch uit. Jammer, jammer. Er zit maar één ding op: het opnieuw lezen...

DE AANSPREKERS van Maarten 't Hart
Maarten 't Hart zal iedereen wel kennen denk ik. Hij heeft een heel oeuvre op zijn naam staan. Toch vind ik dit boek, dat hij in 1979 schreef, een van zijn beste. Het is een autobiografisch boek over een vader, die doodgraver was en aan kanker stierf, en zijn zoon. Heel mooi en subtiel.

HERSENSCHIMMEN van J.Bernlef
Wat moet ik over dit boek zeggen? Niemand zou dit ongelezen moeten laten. Hoe kan iemand het onbegrijpelijke toch begrijpelijk maken? J.Bernlef kan dat. Het is een boek over dementie en over het ontstaan daarvan. Over de aanvaarding van het onaanvaardbare: de vergankelijkheid, geschreven vanuit het gezichtspunt van de patiënt. Ontroerend knap.

DE ZIEKTE VAN LODESTEIJN van Levi Weemoedt
Levi Weemoedt was dertien jaar leraar Nederlands in Maassluis. Hij is gestopt met lesgeven omdat "te veel goeie bedoelingen en moeite onder gaan in sleur en banaliteiten." Ook de gedemotiveerde houding van zijn studenten kon hij niet meer aan. "Leren is een gunst en tegenwoordig wordt het te veel als plicht gezien." Wie denkt dat dit weer een autobiografie is, heeft het mis, al zitten er zeker veel autobiografische elementen in. Het is een prachtige satire op het onderwijs. De classicus Lodesteyn gaat met ZVUT (zeer vervroegde uittreding), min of meer gedwongen door de schoolleiding. Deze leiding stuurt hem eerst met ziekteverlof. Ook het hele ziekenhuisgebeuren beschrijft Levi Weemoedt op een zeer kritische wijze. Een heerlijk humoristisch boek, met een, weliswaar overdreven, realistische kijk op het onderwijs.

DE STAM VAN DE HOLEBEER van Jean M. Auel
Duizenden jaren geleden leefden er hier op aarde twee mensensoorten: de Neanderthaler en de Cro-Magnon. De Neanderthaler is uitgestorven. Wij stammen af van de Cro-Magnon mens, waarvan de eerste resten zijn gevonden in Frankrijk in de Dordogne (Les Eyzies). Gebaseerd op dat gegeven schreef Jean M. Auel haar boekenserie "De Aardkinderen". De Stam van de Holebeer is hiervan het eerste deel.
Het Cro-Magnon meisje Ayla raakt door een aardbeving haar familie kwijt en wordt liefdevol opgenomen door een stam Neanderthalers: de Stam van de Holebeer. Ondanks alle liefde die ze ondervindt blijft ze een vreemde eend in de bijt. Als de mensen die haar konden beschermen er niet meer zijn wordt ze door de vader van haar kind gedwongen te vluchten en op zoek te gaan naar haar eigen stam, met achterlating van haar zoon. Een uiterst boeiend en knap geschreven boek. Het boek is uiteraard fictie, maar Jean M. Auel heeft veel research verricht. Het zou zo gebeurd kunnen zijn! De boeken die hier op volgen heten: De Vallei van de Paarden, De Mammoetjagers en Het Dal der Beloften. In het laatste boek trekt ze samen met haar geliefde Jondalar naar zijn stam in de Dordogne. De cyclus is nog niet af. Met spanning wacht ik al jaren op de twee volgende boeken die nog zouden moeten verschijnen. Ook als je niet van fictie houdt, zou je deze boeken een kans moeten geven. In navolging van Jean M. Auel is er inmiddels al veel geschreven over deze tijd. Zij was echter de eerste en de beste.
N.B. Het volgende boek is inmiddels al een tijdje uit. Dat vond ik na al die verwachtingen niet mooi, helaas. Zo ontzettend veel herhalingen van de eerste boeken en ook herhalingen in het boek zelf en weinig nieuws. Erg jammer!

HET GEHEIM van Anna Enquist
Een prachtige roman. Een zeer begaafd muzikaal meisje, Wanda, groeit op in een gezin met een strenge vader en een moeder, die zangeres is. Mensen, die zo op het eerste gezicht niet bij elkaar passen. De vader heeft meer aandacht voor haar geestelijk gehandicapte broertje, dat stil wordt als Wanda piano speelt. De muziek gaat steeds meer voor Wanda betekenen. Het lijkt de enige uitdrukkingsvorm te zijn die ze kent. Ze moet spelen! Zelfs al zet ze haar huwelijk daarmee op het spel. Heel mooi geschreven, hoewel ik "Het geheim" niet echt een goede titel vind. Je raadt het halverwege al!

WILDE ZWANEN, DRIE DOCHTERS VAN CHINA van Jung Chang
Dit bekroonde boek heeft een enorme indruk op mij gemaakt. Het werd geschreven door Jung Chang, geboren in 1952. Haar eerste Chinese naam Er-hong betekent: Tweede Wilde Zwaan. Ze beschrijft in dit boek de geschiedenis van haar familie en daarmee de geschiedenis van China in de twintigste eeuw. Als zesentwintigjarige studente lukte het haar een studiebeurs te krijgen om in Engeland te gaan studeren. Zij trouwde daar en kon jarenlang niet naar China terugkeren. Ook kon haar moeder, De-hong, wat "Eerste Wilde Zwaan" betekent, haar jarenlang niet bezoeken. Toen ze daar tenslotte in 1988 toestemming voor kreeg begonnen moeder en dochter over het verleden te praten, wat ze eigenlijk nooit hadden gedaan. Yung Chang besefte toen dat het niet goed was haar verleden niet onder ogen te willen zien, en begon met schrijven. Het resultaat was, drie jaar later, dit boek.
Ik dacht dat ik zo'n beetje wist wat er in China gebeurd was, deze eeuw, maar ik bleek nauwelijks iets te weten! Yung Chang beschrijft het leven van haar grootmoeder, Yu-fang, die op haar vijftiende concubine werd van een generaal. Ze schrijft over haar ouders, hoge partijfunctionarissen tijdens het communistische bewind, die tijdens de culturele revolutie gedetineerd en gefolterd werden. Het lukt haar daar zonder haat en verbittering over te schrijven, wat op zichzelf al een enorme prestatie is. En tenslotte leef je mee met de jonge Jung Chang, die als lid van de Rode Garde duizenden kilometers reist om maar een glimp van de aanbeden Mao op te vangen; die gedwongen wordt als boer of staalarbeidster te werken. Je leest wat deze familie heeft moeten meemaken, de machteloosheid en het verdriet van generaties. Het is ongelooflijk hoe Jung Chang zo'n glashelder beeld van China weet te scheppen door het verhaal van haar familie op een bijna onderkoelde, maar toch meeslepende manier te beschrijven. Ook de liefde voor haar vader (Wang Yu), die vooral probeerde een goed, rechtvaardig mens te zijn, proef je overal doorheen. Dit is het boek waar ik in jaren het meest van heb geleerd. Laat het vooral niet liggen.

VLINDERS IN EEN DUIKERPAK van Jean-Dominique Bauby
Iemand noemde dit boek: "Aan de dood ontrukt", wat ik prachtig verwoord vind. Het is moeilijk het boek enkel als boek te beoordelen, los van de manier waarop het is geschreven.
Jean-Dominique Bauby, 43 jaar oud en hoofdredacteur van het maandblad "Elle", krijgt een beroerte en ontwaakt na twee maanden uit een coma. Hij heeft het 'locked-in-syndrom' en kan enkel nog knipperen met zijn linkerooglid. Hij voelt zich bekneld, of hij in een duikerpak zit. De manier waarop hij met dit gegeven omgaat vind ik onvoorstelbaar. Behalve uiteraard ogenblikken van wanhoop, gaat hij denken, hij probeert te communiceren, hij schrijft zelfs een boek! Hij 'dicteert' dat boek in zijn hoofd, letter voor letter, door te knipogen bij de getoonde letter van het alfabet. Korte stukjes, vaak over zijn verblijf in het Zeehospitaal te Berck-Plage. Soms zijn het herinneringen, ontmoetingen, dromen waarin hij vlucht. Het vreemde is dat je vaak vergeet dat dit alles zo moeizaam ontstaan is. Want Bauby is journalist en hij vertelt meeslepend. Zijn gedachten noemt hij 'vlinders' vandaar de titel: Vlinders in een duikerpak (Le scaphandre et le papillon).
Een paar dagen na het verschijnen van het boek, in maart 1997 overlijdt Jean-Dominique Bauby, met de wetenschap dat toonaangevende critici zijn boek als een meesterwerk beschouwen.
Voor mij is dit een absolute aanrader, en voor verpleegkundigen zou het eigenlijk verplichte kost moeten zijn bij hun opleiding en ook nog daarna.

HAWAI van James A. Michener
Tja, Hawaï, Centennial, De Chesapeake Baai, De Bron (over Israël), Texas, heerlijke dikke, avontuurlijke boeken zijn dat. Het begint lang, lang geleden, bijna bij de eerste bewoners van de beschreven streek en het eindigt zo ongeveer in het heden. Het boek springt van generatie naar generatie, slaat er zelfs geregeld een paar over. Het leuke is, dat je al lezend ineens de nakomelingen herkent van personen, die eerder voorkwamen in het boek. Vaak met herkenbare trekjes! Boeiend, avontuurlijk en "en passant" leer je ook veel over de geschiedenis van het bewuste gebied. Helaas vind ik zijn latere boeken stukken minder.

EEN BARBAAR IN CHINA van Adriaan van Dis
Adriaan van Dis, misschien nog wel het best bekend door zijn laatste boek Indische Duinen, vind ik vooral in zijn reisverhalen uitblinken. China...of je er zelf doorheen trekt. Ook zijn Afrika-boeken: Het beloofde land en In Afrika, over de burgeroorlog in Mozambique, zijn heel goed! Hierna vond ik Indische Duinen toch wat tegenvallen. Wat mij betreft mag hij zich tot reisverhalen blijven beperken.

HET VERRE PARADIJS van M.M.Kaye
Een heerlijk romantisch boek. Doordat zijn ouders plotseling in Indië sterven groeit de jonge "Ash", beschermd door zijn min, op als een Hindoe in een Indisch paleis. Later, als Engels soldaat, keert hij terug naar India, waar hij de opdracht krijgt de bruiloftsstoet van twee Indiase prinsessen te begeleiden en de bruiloftsonderhandelingen te voeren. Groot is zijn schrik als hij merkt dat het de bruiloft betreft van zijn jeugdvriendinnetje Anjuli. Anjuli, die, samen met haar halfzus, de verwende Shushila, is uitgehuwelijkt aan de Rana van Bithor, een oude norse man, in een afgelegen, somber sultanaat. Als later de Rana sterft wordt van Shushila verwacht dat zij als "Suti" zal sterven op de brandstapel van haar man. En wat zal er met Juli gebeuren? Ash probeert hen beiden te redden.
Een ander mooi boek van M.M.Kaye is Schaduw van de Macht.

DE TWEELING van Tessa de Loo
Twee Duitse zusjes, Anna en Lotte, worden na de dood van hun ouders, op zesjarige leeftijd van elkaar gescheiden. De aan Tuberculose lijdende Lotte wordt meegenomen door de Nederlandse tak van de familie, die in onmin leeft met de Duitse tak, waar Anna terecht komt, een boerenfamilie op het Duitse platteland. Ook al zien de zusjes elkaar nog een paar keer, het contact gaat verloren en door de Tweede Wereldoorlog worden ze definitief gescheiden.
Als ze allebei oud zijn ontmoeten ze elkaar bij toeval in Spa, waar beiden een kuur ondergaan voor hun arthrose. Anna is dolgelukkig met het weerzien, maar Lotte moet niets van haar hebben. Ze ontkent haar Duits-zijn en zit vol verwijten t.o.v. Anna, die haar best doet haar zus ook haar kant van de geschiedenis te laten zien. Maar dan gebeurt er iets onverwachts...
Dit boek heeft Tessa de Loo gebaseerd op het waargebeurde verhaal van een vrouw, die ze ontmoette en die haar haar levensgeschiedenis vertelde. De tweeling kreeg de Publieksprijs van 1994.

DE ROEP VAN DE UIL van Margaret Craven
Dit is een prachtig geschreven, subtiel boek. Ik weet niet of het nog te krijgen is, want het is geschreven in 1973. Er is een film naar gemaakt, ook mooi, maar als zo vaak haalt die het niet bij het boek.
De jonge priester Mark heeft kanker en nog twee jaar te leven, maar weet dit niet. Zijn bisschop weet het wel en stuurt hem naar zijn moeilijkste parochie, temidden van een uitstervende Indianenstam langs de kust van Brits Columbia.
Daar verandert Mark en als hij op een avond langs de oever van de rivier de uil zijn naam hoort roepen, weet hij wat er gaat gebeuren en is hij klaar om te sterven.
Echt zó mooi. Lees het, als je het nog te pakken kunt krijgen.

MISDAAD IN CINEMA ORIENTE van Javier Tomeo
Geen detective, al krijg je door de titel wel de indruk. Het gaat over een prostituee van boven de veertig die op een avond in slaap valt in een bioscoop. De zaalwachter Juan vindt haar en stelt haar voor bij hem in trekken in zijn appartementje boven de bioscoop. Daar kan zij elke film volgen. María zou zo graag een gewoon leven leiden en voor haar is Juan haar laatste kans. Hij is echter niet zoals zij gehoopt heeft. Zo moet María, hoewel ze liever gedanst had met haar 'prins', zoals in de eerste film, of liggend op de sofa naar pianospel geluisterd had, zoals in de tweede film, uiteindelijk wel handelen zoals in de derde film. Mooi, direct en inleefbaar geschreven. Arme María!

HET OUDE NIEUWS VAN DEZE TIJDEN en DE MAN DIE WERK VOND van Herman Brusselmans
"Het oude nieuws van deze tijden": Ja, wat moet ik daarvan zeggen? Een mooi boek dat mij per e-mail aangeraden werd. Tot dan toe had ik enkel een paar columns in het Belgische computerblad "Computer Magazine" van hem gelezen, die ik wel aardig vond. (Overigens is hij al een tijd met die columns gestopt). Deze Belg uit Gent, met zijn lange haren en droefgeestige gezicht, schrijft verrassend goed. "Het oude nieuws van deze tijden" heb ik achter elkaar uitgelezen. Je hebt het idee dat het schrijven hem heel gemakkelijk afgaat en soms denk je: Waar gaat het nu eigenlijk over? Het lijkt wel of hij over "niets" schrijft, en tóch is het boeiend. Dat is een kunst op zich. Tja, waar gaat het over: een nogal eenzelvig man koopt een hondje en hecht zich daar enorm aan. Deze genegenheid voel je, zonder dat die echt uitgesproken wordt, al lezend groeien. Hij ontmoet wat mensen, figuren aan de zijlijn, die echter wel bepalend zijn voor het slot van het boek. Meer kan ik er eigenlijk niet over zeggen, behalve: lees het ook en oordeel zelf.
Overigens moet ik eerlijk zeggen dat ik beslist niet alle boeken van Herman Brusselmans waardeer. De meeste die ik daarna gelezen heb, zelfs niet. Ik vind ze wat grof en ben inmiddels afgehaakt.

Een ander boek dat echter zeker het vermelden waard is, is: "De man die werk vond". Volgens mij zijn de trefwoorden van het boek: intelligentie, eenzaamheid, verveling, en angst. Het boek gaat over een zeer intelligent persoon, die, om niet tot het leger der werkelozen te behoren, een baantje als bibliothecaris heeft aangenomen. Hij weet geen alternatief, maar die betrekking is ver beneden zijn niveau. Het betreft een bibliotheek behorend bij een bedrijf, waarvan de meeste werknemers zelfs onkundig zijn van het bestaan ervan. Er komt dus zelden iemand een boek lenen. Van deze saaie baan maakt Louis Tinner een waar avontuur, door middel van mentale en sociale experimenten. Daar de baan zo overbodig is, kan Louis in feite doen en laten wat hij wil. Hij scheurt bladzijden uit boeken, rookt en drinkt, bespiedt het meisje van de kopieermachine, sluit zich op en doet of hij er niet is, neemt zelden de telefoon aan, en denkt en denkt en denkt! Uiteindelijk voert hij dit alles dermate tot in het extreme door dat hij ontslagen wordt. De opbouw van het boek is prima gedaan. Het einde is 'open'.

Tot slot nog een aantal titels van boeken die indruk op mij hebben gemaakt en die ik mooi vond. Omdat ik ze wat langer geleden gelezen heb geef ik (voorlopig) enkel de titel en de schrijver (en ook deze lijst is ongetwijfeld niet volledig):
Maar er zijn er nog meer...

Wordt vervolgd...

Heb je zelf nog favoriete boeken of tips? Ik hoor ze graag! E-mail naar: vdwindt@zeelandnet.nl

Terug naar de Boekenrubriek