Favoriete Boeken van Pierre Spaninks

Deel 1: Fictie (uit een augustusnummer van Pezzi) Er zijn twee soorten boekenliefhebbers. Het criterium om ze te onderscheiden is de proef van het onbewoonde eiland. De een raakt in paniek alleen al bij de gedachte dat hij een keuze uit zijn bibliotheek zou moeten maken om de koffer te vullen die hij mee mag nemen voor een verblijf van onbepaalde tijd op een onbewoond eiland. De ander wordt enthousiast bij de gedachte en zet zich met gretigheid aan het maken van een selectie. Ik behoor tot de tweede soort. In deze Pezzi het koffertje met fictie.
Belle van Zuylen, Je bent een allerbeminnelijkste dwaas (1787-1805)
Briefwisseling tussen Belle van Zuylen en Benjamin Constant. Knap vertaald en geannoteerd door Greetje van den Bergh. Tegelijk een intiem zelfportret en een spiegel van het dagelijks leven in de maatschappelijke bovenlaag die door de Franse Revolutie zou worden gedecimeerd.
N.W. Gogol, Mirgorod (1835)
Ik leerde de Mirgorod-verhalen kennen tijdens een college Frans de Valk en viel direct voor de "ouderwetse landeigenaars" Afanasi Iwanowitsj Towstogoeb en zijn echtgenote Poelcheria Iwanowna. Zij brengen de dag door met gesprekken over de goede oude tijd en over eten. Uitgegeven in de Russische Bibliotheek, samen met "Avonden op een dorp bij Dikanka".
Alfred Döblin, Berlin Alexanderplatz (1918)
"Dieses Buch berichtet von einem ehemaligen Zement- und Transportarbeiter Franz Biberkopf in Berlin. Er ist aus dem Gefängnis, wo er wegen alterer Vorfälle sasz, entlassen und steht nun wieder in Berlin und will anständig sein." In de jaren tachtig briljant verfilmd met Günter Lamprecht in de hoofdrol.
Bruno Schulz, De kaneelwinkels (1934)
Een van de prachtige boeken die ik aan Karen te danken heb. Volgens de inleiding bij de Moussault-uitgave van 1972 "een trip naar een andere dimensie". Maar hoe reëel zijn niet de geuren en de geluiden van het vooroorlogse Warschau! Voorgoed verdwenen, maar de herinnering eraan ligt dankzij Schulz voor altijd vast.
Robert Byron, The road to Oxiana (1937)
Het meesterwerk van de in de Tweede Wereldoorlog jong gesneuvelde Byron. Elke typering van landschap of reisgenoot is raak. Het grote voorbeeld van Bruce Chatwin. Als het in Perzië en Afghanistan weer veilig is, reis ik Byron na.
Simon Vestdijk, Terug tot Ina Damman(1949)
De laatste roman die overblijft als ik mijn Vestdijk-plank ooit moest saneren. Voor het eerst gelezen op mijn veertiende. Zo was het dus om verliefd te zijn. Kijk bij Schrijversnet voor meer informatie over Nederlands grootste romancier.
G.T. di Lampedusa, De tijgerkat (1957)
Sicilie in het midden van de negentiende eeuw. Een voorvader van de Prins van Lampedusa ziet met lede ogen de neergang van zijn familie aan. In 1962 verfilmd door Lucino Visconti.
Jorge Luis Borges, De aleph (1957)
Er zijn veel mooie boeken en verhalen over bibliotheken, maar dit van Borges is het ultieme.
Italo Calvino, De baron in de boom (1957)
Nog een boek van Karen. Absoluut hoogtepunt in het werk van Calvino. Ware vrijheid bestaat alleen in de poezie.
Bruce Chatwin, The songlines (1987)
Magistrale evocatie van het land van de Aborigines. "I have a vision of the Songlines stretching across the continents and ages; that wherever men have trodden they have left a trail of song; and that these trails must reach back, in time and space, to an isolated pocket in the African savannah, where the First Man shouted the opening stanza of the World Song, 'I am!' "
In de volgende Pezzi: het koffertje met non-fictie. Van De Saussure's "Mont-Blanc" tot Magris' "Donau".

Pierre Spaninks, juni 1996


Deel 2: Non-fictie (uit een septembernummer van Pezzi) Nu de non-fictie die in het koffertje mee mag naar het onbewoonde eiland.

Thomas Bender, New York Intellect.
Een geschiedenis van het intellectuele leven in New York, sinds 1750. Uitgegeven door Knopf (1987). Bestel dit boek bij Amazon Books.
Jonathan Harr, A Civil Action.
Spannende reconstructie van het juridisch steekspel rond een milieuschandaal in Woburn, Massachusetts. Beter dan John Grisham. Uitgegeven door Random House (1995). Bestel dit boek bij Amazon Books.
William Plomer (ed.), Kilvert's Diary.
Verkorte uitgave van de dagboeken van Rev. Francis Kilvert (1840-1879). Opmerkzame dominee maakt nog eens wat mee tijdens zijn wandelingen door South Herefordshire. Uitgegeven door Jonathan Cape (1940).
Emmanuel LeRoy Ladurie, Montaillou.
Reconstructie van het leven in een Occitaans dorpje tussen 1294 en 1324. Hoogtepunt uit de na-oorlogse geschiedwetenschap. Uitgegeven door Gallimard (1975).
Claudio Magris, Danubio.
Ontdekkingsreis langs de Donau, door de beschaving van Midden-Europa en de crisis van onze tijd. Uitgegeven door Garzanti (1986). Bestel dit boek bij Amazon Books.
Caroline Mathieu, Musée d'Orsay, Guide.
De rijk geïllustreerde gids van het mooiste museum over de 19e eeuw. Uitgegeven door Editions de la Réunion des Musées Nationaux (1986).
M.A. Schenkeveld e.a. (red.), Nederlandse literatuur, een geschiedenis.
De titel spreek voor zich. Uitgegeven door Martinus Nijhoff (1993)
Edward Schillebeeckx, Jezus, het verhaal van een levende.
Geleerd onderzoek naar de historische figuur van Jezus bracht Nijmeegs theoloog in conflict met het Vaticaan. Uitgegeven door Nelissen (1974).
Arthur M. Schlesinger, A Thousand Days.
Ooggetuige-verslag van de regeringsperiode van John F. Kennedy. Uitgegeven door Deutsch (1965). Bestel dit boek bij Amazon Books.
Terug naar Aanraders en favoriete boeken van...
Terug naar Clara's Boekenrubriek