Favoriete Boeken van Marga Baxter

Een goede vriendin van mij gaf mij een geschreven lijst met haar favoriete (Engelse) boeken. Ze vroeg mij te vermelden dat ze: "het hele Internet-gebeuren exhibitionisme en egotripperij vindt, een schijnwereld die niets met het werkelijke leven te maken heeft, een wereld die gelijk staat aan die der damesbladen en die van bingo-avonden". Het lijstje maakte ze voor mij (stelde ze uitdrukkelijk) en niet voor de computer.
Overigens schreef ze zelf dat: "haar favorieten vreemd genoeg verdacht veel tegen de romantiek uit de damesbladen aanleunen, maar uiteraard wint de boekentaal het in schoonheid van de bladentaal".
Ik heb haar nog niet van gedachten kunnen doen veranderen wat Internet of het nut van de computer betreft, maar gelukkig hoeft men het met zijn vrienden niet altijd eens te zijn. Daar ze niet met naam genoemd wil worden (exhibitionisme), geef ik haar voor het gemak een fictieve naam. Dus nu aan het woord: Marga Baxter.
  Naar titel:

 • TESS OF THE D'URBERVILLES - Thomas Hardy
  Tess, een arm jong meisje wordt verkracht door een edelman. Haar ziekelijke kind sterft. Ze trekt weg om een nieuw leven te beginnen. Ze vindt haar grote liefde en biecht haar verleden op...
  Prachtige natuurbeschrijvingen, die de gebeurtenissen weerspiegelen. Toevalligheden bepalen het lot van een mens.


 • WUTHERING HEIGHTS - Emily Brontë
  Catherine Earnshaw en Heathcliff houden van elkaar. Tóch trouwt zij met een ander...
  Een boek vol emoties en passie. Fascinerend en vreemd. Een meesterwerk!


 • JANE EYRE - Charlotte Brontë
  Het overbekende verhaal van het arme weeskind dat wreed behandeld wordt door haar tante en op de kostschool van de regen in de drup komt. Ze wordt gouvernante bij Mr. Rochester die haar ten huwelijk vraagt. Tijdens de huwelijksvoltrekking hoort ze dat er een beletsel is...
  Superromantisch!


 • PRIDE AND PREJUDICE - Jane Austen
  Zoals de titel al aangeeft spelen trots en vooroordeel een hoofdrol. Het eerste slaat op Darcy die zich zijn hoge afkomst zeer bewust is en strijd moet leveren met Elizabeth Bennet die een vooroordeel tegen hem heeft.
  De vele onderhoudende dialogen geven een perfecte karakteranalyse weer.


 • HEART OF DARKNESS - Joseph Conrad
  Het verhaal begint en eindigt op een bootje op de rivier de Theems. Wachtend op het getij vertelt Marlow over zijn reis op de Congo tot in 't donkere hart van Afrika. Het contrast tussen de negers in hun ellendige omstandigheden en de blanken met hun nietsontziende jacht op ivoor creëert een onheilspellende sfeer. Slechts door zich met uiterste zelfbeheersing te concentreren op de besturing van zijn schip lukt het Marlow zijn verstand niet te verliezen zoals "Mr. Kurz".
  Dit boek is tevens een reis naar het duistere onbewuste van de mens.
Deze boeken zou ik meenemen naar een onbewoond eiland. Stuk voor stuk zó mooi geschreven dat je je na ettelijke keren lezen nóg kunt laven aan de manier waarop alles gezegd wordt. Tegelijkertijd zorgt de verhaallijn voor een grote dosis "entertainment".

Terug naar Aanraders en favoriete boeken van...
Terug naar Clara's Boekenrubriek