Favoriete Boeken van Jelle Spijker

  • Uit: De Bijbel: het boek der Psalmen

    In deze bundel gedichten ervaar je als lezer al je eigen gevoelens van: vertrouwen, hoop en wanhoop; woede, roepen om wraak, smeken om recht en rechtvaardigheid; vreugde en lofprijzing, dank voor goddelijke bescherming.


  • Arthur van Schendel: De Waterman

    In mooi helder Nederlands het verhaal van Maarten Rossaert, de binnenschipper. Hij gaat gebukt onder een groot schuldgevoel en strijdt daartegen zijn lange leven. Een zwijgzame, volhardende man die zich niet laat afhouden van wat hij als zijn bestemming ziet.


  • Willem Elsschot: Het dwaallicht

    Een verhaal dat ook wel eens zou kunnen betekenen dat de ene mens voor de ander een slechte gids is. Hij leidt hem naar wat hij denkt dat de ander zoekt. Zo wordt hij een dwaallicht in plaats van een gids.


  • Marnix Gijsen: Klaaglied om Agnes

    Een ontroerend "verslag" van een jeugdliefde en een keuze voor het leven. De Ik-verteller heeft iets weg van Marnix Gijsen.


  • Simon Vestdijk: De koperen tuin

    Over muziek, leven en liefde.


  • Harry Mulisch: De ontdekking van de hemel

    Een schitterend boek, waarin veel thema's uit Mulisch' vroegere werk terugkomen. Het verwijt dat de roman te geconstrueerd zou zijn, doet niets af aan het feit dat het een van de mooiste verhalen van de laatste jaren is. Trouwens is schrijven iets anders dan construeren in taal - een wereld in woorden, zoals Dresden zei?


  • A. Solzjenitsyn: Een dag uit het leven van Ivan Denisovitsj

    Hoe kan iemand die in de Goelag opgesloten zit, zo positief over een dag van zijn leven zijn? Zouden deze belevenissen na de val van de muur voor goed verleden tijd zijn?


  • M. Nijhoff: Verzamelde gedichten

    Schitterende poëzie geschreven voor het grootste deel vanaf 1916 (1e Wereldoorlog) tot 1941 (2e Wereldoorlog). Een periode van teleurstelling (WO1), crisis (dertiger jaren). Nijhoff doet poëtisch verslag van zijn zoektocht naar nieuwe idealen. De grote, epische gedichten: "Het uur U" en "Awater" bieden na vele malen lezen steeds weer verrassingen.


  • J.H. Leopold: Verzen (ook de nagelaten verzen).

    Zuivere lyriek in een prachtig individueel taaleigen. Spreekt voor zich met dit citaat uit "Vroege verzen".

    Die elk spoor verdwijnen doet
    Van vervlogen tijden,
    Regen, wisch uit mijn gemoed
    Al mijn innig lijden!

    (Uit: "Het oude plekje")


  • Rutger Kopland: Alle tot nu toe verschenen bundels.

    Poëzie als middel om de ziel levend te houden. Kopland (ps. voor R. v.d. Hoofdakker) was tot voor kort hoogleraar psychiatrie in Groningen. Schrijft over dingen die mensen bezig houden en de gevoelens die daarmee verband houden. Eenvoudige taal, maar zeer geraffineerde enjambementen (zinnen die over de regellengte heen lopen). Het gedicht: "Onder de appelboom" is zo'n lied van bezonken emotie. Het is te vinden en te lezen in de bundel: "Onder het vee".
Terug naar Aanraders en favoriete boeken van...
Terug naar Clara's Boekenrubriek