Favoriete Boeken van Gerda Kluitenberg

    Na de middelbare school heb ik jarenlang weinig 'echte' boeken gelezen, meer pulp. Mijn leesplezier is echter weer teruggekomen door het lezen van:

  • In de ban van de Ring; J.R.R. Tolkien
    Eerst heb ik natuurlijk de "Hobbit" gelezen, op aanraden van collega's. Ze hadden er niet zoveel vertrouwen in dat ik het boek zou uitlezen, want ze vonden het zelf nogal een taai boek. Het was ook wel eventjes doorbijten in het begin, maar toen ik er eenmaal inzat, zat ik er ook echt in! Ik kon de boeken niet meer neerleggen en las 's-avonds langer door dan goed was voor mijn nachtrust.....
    Inmiddels heb ik zowel "De Hobbit" als "In de ban van de ring" 4 x gelezen, 2 x in het Engels en 2 x in het Nederlands. Het blijft zo ontzettend mooi.... Het is ook echt een vluchtboek, om even uit de werkelijke wereld te ontvluchten en in een andere wereld terecht te komen.

    Bij mijn volgende werkgever was er weer een collega met een tip voor me:

  • De stam van de holebeer; Jean M. Auel
    Net zo mooi als "In de ban van de ring". Die collega had de eerste twee delen thuis, die ik van hem mocht lenen. Adembenemend mooi en ook slecht voor mijn nachtrust.... Daarna was het lange tijd wachten op deel 3 en daarna weer op deel 4. Toch blijft het eerste deel het mooist. De andere delen worden steeds pornografischer met uitgebreide sexuele verhalen. Ook de natuur mag van mij wel iets minder omvangrijk beschreven worden. Evengoed kijk ik uit naar deel 5, want ik ben nieuwsgierig hoe het verder gaat met Ayla.

    Het verhaal speelt in de prehistorie. Een vijfjarig meisje met blauwe ogen, lang blond haar en een hoog, plat voorhoofd raakt haar hele familie en andere mensen kwijt in een aardbeving. Ze kruipt weg in een hol en een leeuw probeert haar aan te vallen. Hij laat daarbij diepe wonden achter op haar dijbeen van de nagels uit zijn klauw. Ze wordt gevonden door een andere mensensoort, "de stam", kleine, gedrongen mensen met donker haar, donkere ogen en een bol voorhoofd. Deze "stam" neemt de kleine Ayla in hun midden op en ze groeit daar op tot jonge vrouw. Dit gaat niet zonder moeilijkheden, want de gewoonten van "de stam" zijn heel anders dan de leefwijze van "de anderen", waar zij vandaan kwam.

    Op vakantie in Engeland zag ik iemand een dikke pil lezen, dat mij ook wel wat leek. Gelijk gekocht en dat was geen verkeerde keuze:

  • The lady of Hay; Barbara Erskine
    Tegenwoordig kijk ik regelmatig of er al haast weer een nieuw boek van deze schrijfster uitgekomen is. Ik heb al haar boeken inmiddels (5 romans en twee pockets met korte verhalen). Op 1 boek na heb ik ze allemaal ademloos uitgelezen.

    In "The lady of Hay" wordt Jo Clifford in 1986 in Londen onder hypnose teruggevoerd naar Wales in 1175, waar zij leeft als Matilda, Lady of Hay. Matilda leidt een liefdeloos huwelijk, heeft een minnaar waar ze geen contact mee mag hebben en wordt bedreigd door King John. Voor Jo Clifford heeft deze hypnose tot gevolg dat ze spontaan terug kan vallen in deze tijd, waarin ze Matilda is... De mensen in haar omgeving komen ook in de tijd van Matilda voor en zijn duidelijk herkenbaar beschreven in een spannende tijd van liefde, intrige en bedrog. Deze liefde, intrige en bedrog spelen ook in de huidige tijd een belangrijke rol.

    De andere boeken die ik van haar gelezen heb zijn:

    • Kingdom of Shadows
      Ook een combinatie van verleden en heden. Clare Royland, rijk, mooi en ongelukkig vertoeft regelmatig in het verleden van 1306, waar ze Isobel is.
    • Child of the Phoenix
      Speelt van 1218 tot 1306 over de oorlogen, machtstrijd, liefde en intriges in Schotland en Wales. Legt een link tussen "The lady of Hay" en "Kingdom of Shadows"; speelt alleen in het verleden.

      In alle drie boeken zijn bijzondere "gaven" aanwezig; het kunnen zien van de toekomst, in contact staan met overledenen. Deze buitenaardse sfeer komt ook in haar andere twee boeken voor, die beide in de huidige tijd spelen:

    • Midnight is a lonely place
      Een beetje tegenvallend. Meer horror-achtig dan lekker spannend en erg langdradig. Kate Kennedy trekt zich terug in een strandhuisje. Terwijl zij daar verblijft ontdekt de dochter van haar huurbaas een oude Romeinse plaats, waarbij de geesten vrijkomen...
    • House of Echoes
      Gelukkig weer een prachtig boek. Een jong stel met 1 zoon en een tweede onderweg, erven een oud landhuis. De vrouw voelt zich daar ongemakkelijk, vanwege de verhalen die de ronde doen over haar voorouders. Zij voelt de aanwezigheid van geesten, maar staat hier alleen in... Geen horror, maar wel een echte thriller!

    Bij inmiddels weer een nieuwe werkplek aangekomen, kreeg ik opnieuw een goede tip (wat zou het lees-leven zonder collega's zijn?):

  • The Mists of Avalon (de nevelen van Avalon); Marion Zimmer Bradley
    Een betoverend boek over de tijd van Koning Arthur, maar dan verteld vanuit het oogpunt van vrouwen. Het hoofdpersonage is Morgaine, zuster van koning Arthur, priesteres in het oude Engeland. Langzamerhand worden de oude (bij)geloven vervangen door het Christelijke geloof en Romeinse gebruiken.

    Ook van deze schrijfster heb ik vervolgens verschillende boeken gelezen:

    • The Firebrand (stormen over Troje)
      Dit boek heeft mijn interesse voor Troje en de Trojaanse oorlog opgewekt. Op vakantie in Griekenland wou ik alles zien wat met deze tijd te maken had. Ook dit boek wordt verteld vanuit het oogpunt van vrouwen, met name Cassandra, priesteres en dochter van de koning van Troje. Zij krijgt vaak ongevraagd beelden van de toekomst te zien, maar wordt niet geloofd door haar naasten.
    • The Forest House
      Dit boek speelt qua tijd een stukje voor "The Mists of Avalon", maar heeft er verder geen link mee. De oude geloven vieren nog hoogtij, maar de Romeinen beginnen de overhand te krijgen. Er wordt een kind geboren uit de verboden liefde tussen een Romeinse soldaat en een priesteres van het oude geloof.
    • En dan ligt op mijn ongelezen plank nog het boek "Lady of Avalon", welke een link legt tussen "The Forest House" en "The Mists of Avalon".

    Langzamerhand ben ik hierna wat andersoortige boeken gaan lezen. Een stimulans hierbij was het welkomstgeschenk bij het tijdschrift Opzij:

  • De stenen dagboeken; Carol Shields
    Dit boek heeft erg veel indruk op me gemaakt. Ik vond het een heel bijzonder boek, op een aparte manier geschreven. In elke hoofdstuk wordt vanuit een ander perspectief verteld. Er is bv een hoofdstuk bij waarin alleen maar brieven vermeld staan. Deze werden gedurende een bepaalde tijdsperiode aan de hoofdpersoon geschreven. Juist door die brieven krijg je een beeld van haar leven in die tijd, alhoewel dit niet rechtstreeks verteld wordt. Een boek om elke dag een stukje van te lezen, niet een boek om in 1 keer uit te lezen, maar om langzaam van te genieten.

    Het hele verhaal draait om het leven van Madelief Goedewil, van haar geboorte tot aan haar dood. Het vertelt eigenlijk hele alledaagse dingen uit haar leven. Het gaat bij dit boek dan ook niet om de inhoud, maar om de manier van vertellen.

    Een ander boek dat grote indruk op me gemaakt heeft is:

  • Paula; Isabel Allende
    Een prachtig boek. Een ellendig thema, maar zo mooi en dapper beschreven. Het gaat over de dochter van Isabel Allende die in een coma komt te liggen. Op een gegeven moment begint Isabel voor haar een brief te schrijven, die haar dochter kan lezen als ze uit haar coma ontwaakt. Het boek wisselt af tussen de inhoud van deze brief en het leven van Isabel in het ziekenhuis bij haar dochter. De brief geeft het verleden weer van Isabel en haar ouders, om haar dochter een beeld te geven van de familie. Het boek ontroert, vanwege de dochter; het maakt indruk, vanwege de positieve houding van Isabel Allende in het leven; het laat je glimlachen, vanwege de manier waarop familie-geschiedenissen beschreven worden.

    En dan nog een aantal boeken die ik het laatste half jaar gelezen heb, die op de een of andere manier indruk hebben gemaakt:

  • Hoe God verdween uit Jorwerd; Geert Mak
    Prachtig boek. Kan het niet echt aanraden, want het is taai lezen, maar de inhoud is zonder meer heel boeiend.
    Het boek begint als een roman, ik dacht dat we het verhaal van Folkert en Peet gingen krijgen, maar elke bladzijde heeft andere mensen. Sommige mensen komen het hele boek door af en toe terug. Het is een geschiedschrijving van het bestaande dorp Jorwerd in Friesland. Er wordt veel met jaartallen gegoocheld en er worden veel feiten opgesomd.

    De reden waarom ik het toch zo mooi vind, is het feit dat er zo duidelijk in getoond wordt hoe het dorpse leven veranderd is sinds de jaren 50 tot nu toe. Zelf heb ik nooit in een dorp gewoond, maar het leek me altijd zo gezellig. Zo'n sfeer van iedereen die elkaar kent. En dat blijkt ook heel duidelijk uit het boek. Er blijkt ook dat als zo'n sfeer verpest wordt, dat het heel moeilijk weer goed te krijgen is, juist vanwege de kleine gemeenschap.

    De schrijver heeft een half jaar in Jorwerd gewoond en veel mensen geïnterviewd. Aan de hand hiervan heeft hij het boek geschreven. Ook is hij op stap geweest met de vee-arts en de lokale politie.

  • Fall on your knees; Ann-Marie McDonald
    Ook een prachtig boek. Zo apart, zo anders. Ik had me een verhaal voorgesteld over vier zusters die met elkaar opgroeiden, elk heel anders van karakter, maar elkaar steunend. In het begin viel het boek me dan ook wat tegen. Het was heel anders dan de verwachting en ik had het gevoel alsof er in het begin al van alles werd weggegeven aan inhoud. Dit bleek achteraf gelukkig nogal mee te vallen.

    Voor mij begon het pas echt na de geboorte van de jongste dochter, waarbij ik van de ene in de andere verbazing viel door de elkaar opvolgende gebeurtenissen. Het leek net alsof er een gat in het boek viel, een zwart gat, dat niet uitgebreid beschreven werd, over de tijd van Kathleen in New York en haar terugkomst. Ik had wel zo m'n vermoedens over wat er gebeurd was, maar het verhaal daar hield ineens op. Totdat ik merkte dat er in de rest van het boek steeds op werd teruggekomen, als om de spanning op te voeren. Uiteindelijk wordt de hele geschiedenis alsnog uit de doeken gedaan, waarbij m'n vermoedens bewaarheid werden. Soms lijkt het boek wel een blijspel, allerlei mensen stappen gelijkertijd het huis uit om iemand op te zoeken cq wraak te nemen, hetgeen erg komisch kan overkomen. En dat terwijl het boek eigenlijk dieptragisch is. Een familie waarbij het niemand gegeven is om gelukkig te zijn....

    Het gaat om vier, geheel verschillende zusters. Een zuster met muzikaal talent, een amder is diep gelovig, de derde is een rebel en de jongste probeert iedereen bij elkaar te houden.

  • De enige waarheid (One true thing); Anna Quindlen
    Vaak lees ik boeken in het Engels, maar bij dit boek vond ik dat echter niet prettig. Het gegeven staat te dichtbij om in een andere taal te lezen; voor mij was het nodig om dit specifieke boek in het Nederlands te lezen, zodat ik me er meer in kon verplaatsen.
    Eenmaal begonnen in de Nederlandse versie, heb ik deze in drie dagen tijd uitgelezen. Over thrillers/detectives wordt wel eens gezegd dat ze 'unputdownable' zijn; dat was dit boek voor mij ook. Het heeft me zo gepakt, het moest gewoon uitgelezen worden.

    Het boek verhaalt over Ellen Gulden. Ze heeft een succesvolle carriëre in New-York en krijgt tijdens een bezoek thuis te horen dat haar moeder kanker heeft in een vergevorderd stadium. Ze blijft thuis om voor haar moeder te zorgen. Niet van harte, maar toch. Langzamerhand zie je haar en haar moeder een betere band krijgen en meer begrip voor elkaar. Een ontroerend boek.

  • Een hart van steen; Renate Dorrestijn
    Een boek om in 1 middag uit te lezen, zo heerlijk leesbaar, ondanks het trieste gegeven. Renate begint wat andere verhalen te schrijven, dan vroeger het geval was. Haar eerdere boeken waren zo bizar, dat er weinig zinnigs uit viel te halen. Zo bizar, dat het niet meer werkelijk overkomt. Met haar vorige boek, "verborgen gebreken", lijkt mij een andere weg ingeslagen. Al in dat boek, kon ik meeleven in de levens van de personages. Datzelfde heb ik met het boek "een hart van steen". Als je het boek leest, dan kan je eigen hart niet van steen blijven, dat smelt vol medeleven met de hoofdpersoon. Natuurlijk, er komen nog steeds vreemde dingen in haar boeken voor, maar lang zo bizar niet meer als eerst.

    De twaalfjarige Ellen en haar kleine broertje zijn de enige overlevenden uit het gezin van Bemmel. Het gezin, dat zo gelukkig was toen de kleine baby op komst was....
    Ellen moet het gebeuren verwerken en gaat, zwanger en al, wonen in haar ouderlijke huis, waar zich vroeger die ramp voltrokken heeft. Hoe heeft het kunnen gebeuren? Waarom, waarom is het gebeurd en waarom heeft zij het overleefd? De geesten uit het verleden bevinden zich om haar heen...

Terug naar Aanraders en favoriete boeken van...
Terug naar Clara's Boekenrubriek