Boekbespreking van Anja Schüller

Sergei Bubka’s wondermethode

Bram Poons heeft een pianostudie aan het conservatorium gevolgd. Het is zijn droom om eens op te kunnen treden voor volle zalen. Bram studeert acht per dag piano. Hij doet ook aan stretching en yoga. Zijn moeder steunt Bram en houdt hem voortdurend voor ogen dat hij zijn oefeningen goed moet doen. Hiermee bedoelt zij de middenhandstechniek van de grote Hongaarse leermeester Sergei Bubka. Zo wil Bram samen met de hulp van zijn moeder het tot concertpianist brengen. Het uitzendbureau wil echter dat Bram aan het werk gaat. Op een dag krijgt Bram kramp in zijn vingers en zijn moeder vindt dat hij naar Hongarije moet gaan om een ode te brengen aan Sergei Bubka’. Ze zegt dat Bram zijn geboortehuis kan bezoeken. Duizenden pianopelgrims brengen ieder jaar een homage aan de grote roerganger van de middenhandstechniek Bram gaat met een vriend naar de geboorteplaats van Sergei Bubka. Tijdens deze reis ontmoet Bram de Franse homoseksueel Luc. Hij gaat samen met Luc naar Parijs. Bram en Luc houden van de liefde en de bruisende stad Parijs. Maar ondanks de seks en de drugs en de liefde heeft Bram een droom, hij wil pianist worden.

Sergei bubka’s wondermethode is heel mooi geschreven. Je kunt het pas naast je neerleggen als je het boek hebt dichtgeslagen. Het is heel gevoelig en de zinnen hebben ritme.

David Sandes (1967) studeerde piano en compositie aan de conservatoria van Arnhem en Rotterdam. Na zijn studie verhuisde hij naar Parijs en trad hij in het buitenland solo op als jazzpianist. Momenteel begeleidt hij aan het conservatorium van Parijs studenten moderne dans. Sergei Bubka’s wondermethode is zijn literaire debuut.

Titel        : Sergei Bubka’s wondermethode
Auteur     : David Sandes
ISBN      : 90-445-0502-5
Uitgeverij : De Geus

Terug naar de Boekbesprekingen van Anja
Terug naar de Boekenrubriek