Boekbespreking van Anja Schüller

LIQUIDATIE

Het verhaal speelt zich af in Boedapest in de jaren negentig, het communisme is gevallen. De hoofdpersoon van het verhaal, in dit boek B genoemd is een schrijver. Hij is in Auschwitz geboren. Wat daar precies allemaal is gebeurd weet niemand, ook hij niet. Zijn Hongaars-joodse zwangere moeder is door de mazen van het net geglipt en in de ziekenbarak terechtgekomen. Daar heeft ze de plaats ingenomen van iemand die pas was overleden. Dit was een Slowaakse politieke gevangene en daar is B geboren. Hij heeft zijn leven dus te danken aan vervalsing. Zijn geboorte-akte is een tatoeage op zijn dij. En dit alles bepaalt zijn toekomst.
Hij heeft Auschwitz overleefd en hij pleegt zelfmoord. De grote vraag is wààrom pleegde hij zelfmoord, en hoe kwam hij aan de morfine? En waar is zijn grote roman gebleven die hij heeft nagelaten? Hierin heeft hij zijn verhaal verteld, maar hij heeft zijn erfgenaam gevraagd het manscript te vernietigen.
Zijn redacteur Keseru wil dit uitzoeken. Hij vindt aanwijzingen in B’s toneelstuk met de naam ‘Liquidatie’. In zijn zoektocht naar wat er nu precies is gebeurd, halen fictie en werkelijkheid elkaar in. Maar er speelt ook steeds de vraag, hoe je nu door moet gaan na het communisme.
En nog belangrijker, hoe ga je door met leven, na Auschwitz.

Imre Kertész (Boedapest 1929) werd in 1944 afgevoerd naar Auschwitz en keerde na de bevrijding terug naar Boedapest. Hij vertaalde auteurs als Nietzsche, Schintzler, Freud, Roth Wittegestein en Canetti en schreef romans, essays, dagboekaantekeningen, musicals en lezingen.
Hij is de eerste Hongaarse schrijver die de Nobelprijs heeft ontvangen. Liquidatie is geen boek om snel even uit te lezen. Maar de auteur geeft de verschrikkelijke gebeurtenissen van de twintigste eeuw op een voor iedereen leesbare manier weer.

Overige titels van Imre Kertész:
Kaddisj voor een niet geboren kind (1994)
Onbepaald door het lot (1995)
Het fiasco (1999)
Ik, de ander (2001)
Dagboek van een galeislaaf (2003)

Titel        : Liquidatie
Auteur     : Imre Kertész
ISBN      : 90-234-1167-6
Uitgeverij : De Bezige BijTerug naar de Boekbesprekingen van Anja
Terug naar de Boekenrubriek