Boekbespreking van Anja Schüller

INTENSIVE CARE

De vader van Rosita is overleden en zij heeft een toespraak gehouden in de kerk Haar neef Tado vindt dat ze mooi heeft gesproken. Rosita vindt het fijn mensen om haar heen te hebben die haar lief zijn en nog wél leven.
Tado heeft een half jaar eerder zijn dochtertje verloren. Het heeft hem geholpen dat hij de rouwdienst van zijn dochtertje zelf heeft kunnen leiden.

Rosita zit met haar moeder en haar neef Tado in de auto. Ze zegt dat ze nog een tijdje bij haar moeder wil blijven. Daarna wil ze naar Rome. In de Boekenweek komt Rosita terug, omdat ze verschillende lezingen heeft. Het thema dat jaar is de genoeg ‘de dood’.
Maar dan gebeurt er plotseling iets, waar is de witte streep? Ze rijden door het gras, een boom, een gil uit de mond van Rosita.

Ze kregen een ernstig auto-ongeluk. Rosita brak haar rug en kwam op de intensive care terecht. Haar moeder brak haar nek. En Tado kwam om het leven. Moeder en dochter hadden veel steun aan elkaar in het ziekenhuis. Door hun kracht en met de hulp van vrienden krabbelen ze weer uit het diepe dal.

Rosita Steenbeek, geboren in 1959 in Utrecht en groeide op in Amersfoort. Ze studeerde Nederlandse taal- en letterkunde. In 1985 vestigde zij zich in Italië. Grote bekendheid kreeg zij met de romans De laatste vrouw (1994, Schimmenrijk (1999) en Ballets Ruses (2002), en met het autobiografische Thuis in Rome (2000).

Intensive Care is een gevoelige autobiografische roman. Rosita beschrijft heel beeldend wat er allemaal in het ziekenhuis is gebeurd. Toch rollen niet altijd de tranen over je wangen. De auteur weet ondanks alles ook een glimlach op je gezicht te toveren. Dit alles maakt het lezen van dit boek zeker de moeite waard.

Titel        : Intensive care
Auteur     : Rosita Steenbeek
ISBN      : 90-446-0373-6
Uitgeverij : PrometheusTerug naar de Boekbesprekingen van Anja
Terug naar de Boekenrubriek