Boekbespreking van Anja Schüller

HET VERHAAL VAN DE BAMBOESNIJDER

Het verhaal van de bamboesnijder is een Nederlandse interpretatie van een klassiek Japans sprookje uit de 9e eeuw.

Een oude bamboesnijder en zijn vrouw kunnen zelf geen kinderen krijgen. Op een dag vindt de bamboesnijder een meisje in een holle bamboestengel. Het meisje is héél klein en het echtpaar is erg gelukkig. Binnen een paar maanden is het kleine meisje uitgegroeid tot een prachtige vrouw. Ze wordt ‘De lichtprinses van de Buigende bamboe’ genoemd. Ze brengt mannen in het keizerrijk het hoofd op hol. Het echtpaar is al een dagje ouder en zien hun dochter graag gehuwd. Ze willen er zeker van zijn dat hun dochter goed wordt verzorgd als zij er niet meer zijn. Maar de lichtprinses is niet snel tevreden en wijst de mannen af. Ze wil graag dat haar toekomstige echtgenoot haar volkomen begrijpt en ze wil overeenstemming. Ze vraagt de vijf prinsen die haar voor zich willen winnen een geschenk voor haar zintuigen. De prins die iets voor haar meebrengt en het met gevoel kan omschrijven, daar wil ze mee trouwen. Maar hij moet het zo omschrijven dat zij het zonder het te zien, ruiken, proeven, horen of voelen, weet wat het is. De prinsen doen hun best, maar helaas ze falen alle vijf.
Het echtpaar is erg verdrietig omdat de ‘prinses’ geen keuze heeft kunnen maken. Maar dan is er de keizer die van dit bijzondere meisje heeft gehoord. Hij wil zich voor haar winnen met zijn hoofd en met zijn hart.
Ook de keizer wil haar hart winnen en met haar trouwen. Maar niet alle sprookjes eindigen met: ‘en ze leefden nog lang en gelukkig’. Het verhaal neemt een bijzondere wending.

Pauline van de Ven (1956) debuteerde in 1997 met de maatschappijsatire Drijvend paviljoen. Daarna volgden De vrouw in het vogelhuis en De ziel van Putter, een fabel over de dood. Sinds 2001 wijdt ze zich volledig aan het schrijven. Daarnaast maakt ze grafiek. De linosnedes in Het verhaal van de bamboesnijder zijn van haar hand.

Een prachtig verhaal, je leest het in een adem uit! De linosnedes maken er een juweeltje van.

Titel        : Het verhaal van de bamboesnijder
Auteur     : Pauline van de Ven
ISBN      : 90-445-0328-6
Uitgeverij : de Geus
www.degeus.nl
http://homepages.cwi.nl/~paulv/Pauline.van.de.Ven.html/
http://www.boekwinkeldegeus.nl/default1.aspTerug naar de Boekbesprekingen van Anja
Terug naar de Boekenrubriek