Boekbespreking van Anja Schüller

ELF MINUTEN

Maria woont in Brazilië en werkt als verkoopster in een stoffenzaak. Ze droomt van de prins op het witte paard en ze verlangt naar de grote liefde. Als ze een week naar Rio de Janeiro gaat ontmoet ze op het strand van Copacabana een Zwitser. Deze man vraagt haar of ze danseres wil worden in een nachtclub in Genéve. Maria ziet het helmaal voor zich, een mooi sprookjesachtig leven en veel geld verdienen. Helaas is de werkelijkheid anders, ze komt terecht in de prostitutie. Maar Maria schaamt zich niet voor dit werk. Ze wil ook niet verliefd worden. Als Maria voldoende geld heeft verdiend wil ze terug naar haar Brazilië om daar een boerderij te kopen. Ze gaat regelmatig naar de bibliotheek om boeken te halen. Maria wil weten hoe ze allerlei zaken in werking moet zetten als ze terug in haar eigen land is. De andere meisjes in de Copacabana mijden haar een beetje omdat Maria veel te veel weet van allerlei zaken. Maria ziet de prostitutie als vak net als ieder ander. Ook zij moet zich tenslotte aan werktijden houden en heeft vrije dagen. Toch blijft de seks en de liefde voor haar een groot mysterie.

Op een dag ontmoet ze een jonge schilder, deze man brengt haar in verwarring. Ook hij is zoekende maar weet haar wel te raken. Maria denkt er nog steeds aan om terug te gaan naar Brazilië. Ze zegt haar werk in de Copacabana op en neemt al haar geld op en gaat terug naar waar zij vandaan komt. Terwijl zij op het vliegtuig staat te wachten, denkt ze aan haar schilder. Zou het bij haar net als in een film kunnen zijn dat de geliefde nog net op tijd arriveert, vóór het vliegtuig vertrekt?

Elf minuten is erg mooi beschreven. Je ziet hoe een jonge prostituee laat zien dat seksuele vrijheid zo haar grenzen kent. Door de liefde voor de jonge schilder lees je dat het belangrijk is dat Maria óók haar hart en ziel laat spreken.

Titel        : Elf minuten
Auteur     : Paulo Coelho
ISBN      : 90-295-0976-7
Uitgeverij : De Arbeiderspers
http://www.boekboek.nl/boekboek/show
http://www.paulocoelho.com/Terug naar de Boekbesprekingen van Anja
Terug naar de Boekenrubriek