Boekbespreking van Anja Schüller

EEN SCHITTEREND GEBREK

Lucia is veertien als zij in 1742 op een feest nabij Venetië verliefd wordt op Giacomo Casanova. Hij is zeventien en met de liefde niet onbekend. Giacomo gaat de geschiedenis in als een grote vrouwenliefhebber. Maar voor hem is Lucia zijn eerste echte grote liefde. Ze beloven elkaar eeuwige trouw, maar plotseling is zij verdwenen. Dit ‘verraad’ heeft bij Giacomo zijn mening over vrouwen voor altijd bepaald.
Hij weet niet wat de reden is waarom Lucia plotseling is verdwenen. Zij had de pokken gekregen en haar gezicht was misvormd. Lucia wilde zijn leven met dit uiterlijk niet in de weg staan.

Een schitterend gebrek, begint als Lucia jaren later in 1758 Casanova in Amsterdam weer ontmoet. Zij heeft dan al een bewogen leven achter de rug. Casanova herkent haar niet, maar zij hem wel. Ze draagt op dat moment een sluier, om haar verminking te verbergen. Dit sluit haar niet echt af van het leven. Lucia is nu vrijer, mensen oordelen niet op haar uiterlijk.
Zoals bij alle vrouwen probeert Casanova haar te veroveren. Hij weet niet dat achter die sluier zijn jeugdliefde Lucia zit.
Voor Lucia is deze ontmoeting schokkend. Heel haar jeugd in Venetië gaat als een film aan haar voorbij. De korte liefde die ze had met Giacomo, de ziekte die haar overviel. En de vlucht naar Amsterdam waar zij een hoer werd. Altijd heeft Lucia gedacht dat haar vlucht een verraad was. Maar nu beseft ze dat het een daad van liefde was.
Lucia is bang dat Casanova haar zal herkennen. Ze bedenkt iets waardoor Casanova af kan rekenen met zijn herinnering aan zijn jeugdliefde Lucia. En ook zij wil verder leven zonder de last van haar verleden verder met zich mee te dragen.

Een schitterend gebrek is een historische roman over de enige échte liefde van Casanova.
Een rijk boek, vol met levenslessen, een échte aanrader dus.

Titel        : Een schitterend gebrek
Auteur     : Arthur Japin
ISBN      : 90-295-2345-X
Uitgeverij : De arbeiderspers
http://www.boekboek.nl/boekboek/show
www.arthur.japin.nlTerug naar de Boekbesprekingen van Anja
Terug naar de Boekenrubriek