Boekbespreking van Anja Schüller

BUITEN IS HET MAANDAG

Stijn Bekkering is vijfenzestig en woont met zijn vrouw Geesje in Obdam. Ze krijgen een auto-ongeluk. Geesje komt om bij dit ongeluk. Stijn is niet bij haar begrafenis aanwezig omdat hij in coma ligt. Als hij weer uit de coma komt is zijn geheugen een zeef.
Zijn zoon Harry is gesloten en erg op de puntjes. Op een dag heeft Harry zijn vrouw Sandra van de een op de andere dag verlaten.
Stijn zit midden in zijn rouwperiode en het doet hem pijn. Hij ziet ook hoe zijn kleinzoon Martijn van hem wegglijdt. Ze kunnen niet begrijpen hoe hun zoon die altijd alles zo goed heeft geregeld dit heeft kunnen doen.
Na een hele tijd krijgt Sandra een e-mail: Harry zou gesignaleerd zijn in Lenfield, Nova Scotia.

Stijn reist naar Canada, hij wil zijn schoondochter behoeden. Stel dat het bericht niet klopt. Hij komt terecht in een eenzaam gebied. Het lijkt net of hier geen tijd bestaat. Hier vindt hij inderdaad zijn zoon. Harry woont hier met Tracy een jong meisje die meer uit het leven wil halen. Harry gaat weer terug naar zijn vrouw. Stijn heeft geen reden om terug naar Nederland te gaan en blijft in Canada. Hij heeft hier tenslotte gezelschap van Tracy. Met Tracy kan hij het goed vinden en hij kan zijn gevoelens over Geesje bij haar kwijt. Ook Tracy verdwijnt uit zijn leven. Stijn heeft ook Bruce Grady leren kennen. Bruce maakt kunstwerken uit afval, hij drinkt en stookt drank. Hij is geënteresseerd in de cultuur van de Maori-indianen. Deze schreven nooit iets op, alles werd van mond op mond doorgegeven. Bruce vindt dat hun taal daarom zo in beweging is.

Stijn heeft met oudejaarsavond te veel gedronken en krijgt een ongeluk. Doordat hij zo het ongeluk met zijn vrouw overdoet, ziet hij haar terug. Voorzichtig probeert hij zijn auto weer op gang te krijgen. Hij zet de radio aan en hoort een mannenstem zeggen dat het maandag 1 januari is, er is een nieuwe eeuw begonnen.

Buiten is het maandag is een prachtig boek. Want wat betekent het om iemand kwijt te raken. Verdwijnt die persoon uit je herinnering of krijg je een vertekend beeld van je geliefde?

Titel        : Buiten is het maandag
Auteur     : Bernlef
ISBN      : 90 214 527882
Uitgeverij : QueridoTerug naar de Boekbesprekingen van Anja
Terug naar de Boekenrubriek