NET-SCHRIFT

HET ONTSNAPTE LAND door Geert Mak Het ontsnapte land

Veel leuker dan het Boekenweekgeschenk De heilige Antonio van de bejubelde entertainer Arnon Grunberg is het boekje Het ontsnapte land door Geert Mak, auteur van verschillende boeken over Amsterdam en een over het Friese Jorwerd, waar de afsluitende ceremonie van de Boekenweek plaatsvindt.

Het boekje is verslag en overpeinzing tegelijk. In de zomer van 1912 maakte een jongen met zijn oom, beurtschipper, een reis van Schiedam naar Zaandam en terug. In september 1977 herhaalt Geert Mak de reis in een klein bootje, aan de hand van een schippersalmanak, oude foto's en een stafkaart uit 1912.

Mak heeft indringend geobserveerd en weet een heel leesbare toon te treffen: Niemand met hart voor techniek kan aan de Ringvaart het gemaal Cruquius zomaar passeren, die merkwaardige combinatie van heden en verleden, die stoommachine in de vorm van een kasteel, die ultramoderne techniek van toen, verpakt in een pseudo-middeleeuws jasje, dat bastion tegen vijand waterwolf.

Hij filosofeert over het veranderende landschap. Ons land is geen land van stad en land. Het is een mix van die twee. Nu woont de Nederlander meestal in een randgemeente, een buitenwijk of een opgeblazen dorp.

Nederland is een schijnbare perfectie, waarachter de chaos verborgen ligt. Planning en visie zijn ver te zoeken. Het falen van de maakbare samenleving laat zich aflezen aan het landschap. De kneuterig geworden binnensteden zijn reservaten waarin met alle mogelijke middelen de sfeer van vroeger wordt geconserveerd. Zo maakt iedere streek zijn eigen Disney-land. Tijdens de Boekenweek (11 t/m 21 maart) kost Het ontsnapte land ƒ 3,95.
Uitgegeven door Atlas en CPNB.

Naar de eerste- , de tweede-, of de derde pagina van NET-SCHRIFT

Terug naar de Boekenrubriek