NET-SCHRIFT

NOMINATIES LIBRIS LITERATUUR PRIJS De 6 genomineerde boeken voor de Libris Literatuur Prijs 1998 zijn bekend. Het wachten is op de prijsuitreiking op 25 mei. Dan maakt jury-voorzitter Henk van Os, ex-directeur van het Rijks-museum, tijdens een diner in Amsterdam, bekend welk boek uit 1997 volgens de jury de prijs van 100.000 waard is. De zes genomineerde boeken zijn:

Figuranten van Arnon Grunberg; Tussen mes en keel van Geerten Meijsing; Uit het paradijs van Nelleke Noordervliet; Het lied en de waarheid van Helga Ruebsamen; Gemis van Manon Uphoff; Het Bureau 3: Plankton van J.J.Voskuil.

Hierachter volgt wat informatie. ......

Ewald Krieg, verteller/hoofdpersoon in Figuranten van Arnon Grunberg, poogt het 'geloof' van zijn vriend Broccoli te praktiseren: een mensensoort worden waar de wereld op heeft zitten wachten. Het enige waar hij echter in slaagt is wanhopig in dat streven te mislukken.

Ewald, Broccoli en vriendin Elvira, die volgens Ewald 'erg goed is in afwezig glimlachen', zijn vastbesloten wereldberoemde filmsterren te worden. 'Maar ze laten slechts vliegers op die niet willen vliegen.' Hun tragi-komische en tot mislukken voorbestemde leven maakt ze tot meeslepende helden. Achter de lach blinken 300 blz. lang de tranen. Nijgh & Van Ditmar, 39,90.

Tussen mes en keel is het schrijnend-persoonlijke verslag van Erik Provenier over 'de draaikolk' van zijn jarenlange depressiviteit. Een gekwelde kunstenaars-ziel en een storing in de biochemische balans zijn de belangrijkste oorzaken. De kleur van Proveniers leven zit jarenlang tussen grijs en pikzwart in.

De depressie maakt de afstand 'tussen mes en keel' minimaal. Wanneer neemt het slachtoffer zijn lot in eigen hand door zelfmoord te plegen? Wanneer moet hij zich overgeven aan psychiatrie en pillen? Meijsing verbeeldt helder en precies dat een depressie een onmenselijke tocht door de hel is. De Arbeiderspers, 39,90.

In Gemis is het pubermeisje Mara Astheim (in de roman van 13 - 17 jaar) bevangen door nieuwsgierigheid naar begeerte en lust, naar begeerd en gelust worden. Waarom? Erotiek, die tiran van de pubertijd, is slechts één drijfveer. Buiten de begeerte om is het leven voor haar dodelijk saai. Een andere impuls is met grote woorden 'het menselijk tekort ontrafelen'. Die zoektocht is ook spannender dan het gemis.

In een land van onvolwassenen begeert Mara de volwassenheid. Zij wil er deel van uitmaken en eraan ontsnappen. Een gevaarlijke wens die tot 'gemis' leidt. Uitgeverij Podium, 39,50.

Het lied en de waarheid is een familiegeschiedenis die zich op twee uiterste continenten en in twee heftige periodes afspeelt. Door de ogen van het meisje Louise Benda beleven we eerst haar van magie doortrokken leven op Java. De wisseling van dag en nacht vormt voor Louise ook de overgang tussen feiten en dromen. In de stilte van de Javaanse nacht bloeit de wereld van het Raadsel.

In 1939 verruilt het gezin het warme Java voor het kille Den Haag. Bij het uitbreken van de oorlog duikt Louise met haar vader onder. De kou symboliseert de sfeer van ondergang en het verlies van kinderlijke onschuld. Uitgeverij Contact, 39,50.

David Berk, hoofdpersoon in Uit het paradijs, krijgt een lift. Achter het stuur zit zijn moeder, die al 30 jaar dood is. Die gedroomde ontmoeting is het begin van een 'recherche du temps perdu'. Een verleden gevuld met strijd om macht, liefde en erkenning. Uit die strijd is Berk als slachtoffer tevoorschijn gekomen. Uitgeverij Meulenhoff, 39,90.

Het Bureau. Plankton maakt deel uit van een monumentale romanreeks (7 delen gepland, 4 verschenen), waarin als het ware een röntgenfoto met minutieuze details van een kantoor wordt gemaakt. Kenners vinden 'Het Bureau' méér dan het complete leven. Uitgeverij G.A. Van Oorschot. pb 69,-; geb. 99,-.

N.B.
Het Bureau 3: Plankton van J.J.Voskuil heeft de prijs gekregen.

Naar de eerste- , de tweede-, of de derde pagina van NET-SCHRIFT

Terug naar de Boekenrubriek