NET-SCHRIFT

Aankondigingen van 6 nieuwe boeken - II De Harmonie bestaat 25 jaar. Voor die gelegenheid gaf de jubilerende uitgeverij een vuistdik boek uit van een van haar top-tekenaars/auteurs: Peter van Straaten.

De titel geeft de inhoud en omvang aan: 'Het dagelijks leven in duizend-en-een tekeningen'. Hard werken kan Peter niet worden ontzegd, evenmin als een feilloze opmerkingsgave en een sombere kijk op de mensheid. Wat hem redt is humor. Typering en houding, omgeving en attributen, alles werkt naar de klap op de vuurpijl toe: de one-liner onder de tekening, die varieert van dodelijk tot zeer mild.

Uitgeverij De Harmonie, 34,90


Scheldwoordenboek

Waar het allemaal goed voor is, is mij een raadsel, maar toch zal het Internationale Scheldwoordenboek 'Fuck You' (in 7 talen) in een behoefte voorzien.

In het buitenland hoef ik echter niet te weten wat men mij aan beledigends toevoegt (waarom zouden ze?). Nog minder zal ik me verlagen tot terugschelden. Zo niet volgens inleider Hella Thal. Door het juiste scheldwoord op het goede moment verander je volgens haar van een stomme toerist in een slagvaardig persoon. Zou het? Een knal voor je kanis krijgen kan ook.

Uitgeverij Elmar, 103 blz. 19,50


Essays 'De taal van de aarde' van Boelie van Leeuwen bevat vijf verhalende essays over denkers en dichters door wie hij zich als mens en schrijver heeft laten inspireren: over Darwin, Freud en Marx, over de beeldhouwer Cornelis Zitman, over de schrijvers Gabriel García Marquez en William Shakespeare.

Het m.i. mooiste stuk, 'Wie zegt gij dat ik ben?' is gewijd aan Jezus (als mens) en is opgedragen aan de theoloog Edward Schillebeeckx. 'Hij staat evenals ik 'radeloos en sprakeloos' tegenover het probleem van het kwaad dat mij in de strot is blijven steken.'

In de Knipscheer, 151 blz. geb. . 34,50


Leesteken-adviezen

Er bestaan wel officiële Nederlandse spellingregels, maar geen officiële voorschriften voor het gebruik van leestekens. Toch zijn leestekens voor een goed begrip van teksten even onmisbaar als letters. Taalkundige en tekstadviseur P.J. van der Horst heeft zijn 'Leestekenwijzer' uit 1990 uitgebreid en geactualiseerd tot het handige boek 'Alles over leestekens'.

Zijn 'adviezen' zijn overzichtelijk geordend, helder uitgelegd en voorzien van veel voorbeelden. Nuttig voor ieder die zich met (een goed begrip van) teksten bezighoudt.

Sdu Uitgevers, 136 blz. 19,90


Op zoek naar An en Eefje

De geschiedenis van de zaak-Dutroux zal bekend zijn, uit kranten en van radio en televisie. Het inside-verhaal is nu door Paul Marchal, de vader van An, op schrift gesteld en uitgegeven onder de titel 'Op zoek naar An en Eefje'.

Vanaf het begin hield Paul Marchal een dagboek bij, waardoor hij de verdwijning van An en haar vriendin Eefje heeft willen verwerken. De vondst van de slachtoffers en hun dader(s), de rouwdienst, de Witte Mars en alles wat de Belgische rechtstaat op zijn grondvesten deed schudden, door erover te vertellen wil Paul Marchal de dood van zijn dochter zinvol maken.

Fontein/Hadewijch, 198 blz. 24,90


Lacht u maar

Het leven is geen lolletje, maar Hans Dorrestijn maakt er een druilerige tragedie van. In zijn jongste bundel 'De liefde wandelt vreemde wegen' heeft hij liedjes en gedichten verzameld. Voor volwassenen, zegt hij duidelijk, dan kun je de verantwoordelijkheid voor het in de kroeg jagen afschuiven.

'Een geliefde maakt ons moe en mat. De liefde is een kort smal pad dat doodloopt...'

Ja, lacht u maar. Grimmig graag.

Uitg. Bert Bakker, 120 blz. f. 24,90

Naar de eerste- , de tweede-, of de derde pagina van NET-SCHRIFT

Terug naar de Boekenrubriek